Kanaaltunnel Lanaye – Eben-Emael

Terwijl wij onderweg waren naar Fort Chartreuse maakten wij een kleine stop om, vlak bij Fort Eben-Emael een klein geschutsbunkertje te fotograferen.

Een vriend van ons wees het bunkertje, wat eigenlijk niet de moeite waard was om foto’s van te maken, aan en vertelde ons dat wij boven twee tunnels stonden! Nieuwsgierig als wij zijn zochten wij gelijk de ingang van de tunnels op. We grepen onze gear en gingen op verkenning de tunnels in!

In de tunnel zagen wij al gelijk dat er een tweede tunnel parallel liep aan de tunnel waar wij naar binnen kwamen. Toen wij in de tweede tunnel keken zagen wij de restanten van een oude auto. Helaas is daar tegenwoordig haast niks meer van over.

Onze vriend was nogal nerveus dat de tunnels in zouden kunnen storten. Wij zijn dus na enkele meters terug gegaan om richting Fort Chartreuse te gaan.

Een paar dagen later besloten wij (mijn vader en ik) om toch terug te gaan om de tunnels te gaan verkennen. Wij wilden graag weten waar ze op uit kwamen zoals je zult begrijpen! Wij gingen de tunnels weer in en na ongeveer 1,5km gelopen te hebben zagen wij in de verte weer daglicht verschijnen. Tot onze verassing zagen wij dat wij vrij dicht bij Fort Eben-Emael terecht gekomen waren. 

De nieuwsgierigheid werd gelijk groter! Zouden deze tunnels wat te maken hebben met het fort? Wat was de functie? Wie heeft deze tunnels gemaakt?

Bij thuiskomst ben ik gelijk begonnen met mijn onderzoek. Al vrij snel kwam ik er achter, toen ik andere foto’s bekeek van de tunnels, dat de angst van onze vriend toch wel terecht bleek! Terwijl ik de foto’s van andere explorers vergeleek viel het mij op dat op een plek waar een paar maanden eerder al iemand is geweest er nu grote brokstukken op de grond lagen. Een laag van het plafond was dus sindsdien ingestort! Oeps!

 

Functie/Geschiedenis van de tunnels.

De tunnels stammen al van voor de Tweede Wereldoorlog! Rond de 30er jaren werden deze tunnels gegraven tijdens de bouw van het Prins Albertkanaal. De tunnels werden als kortere route gebruikt om de puin van de aanleg van het Prins Albertkanaal af te voeren.

Er zijn mensen die, net als wij, dachten dat de tunnels bij Fort Eben-Emael horen. Dit is echter niet waar! De tunnels waren er al nog voor het Fort gebouwd is!

Enkele jaren nadat de tunnels hun functie verloren hadden werden ze opnieuw gebruikt om paddenstoelen te kweken. Helaas moesten ze deze kwekerij door de stijgende waterpeil weer sluiten.

 

Details

De tunnel start vlak bij de brug over het Prins Albertkanaal en eindigt vlakbij Fort Eben-Emael. De lengte is ongeveer 1600 meter en heeft 2 paralelle buizen welke van tijd tot tijd met elkaar verbonden zijn met open tussenstukken.

Op sommige stukken hebben wij kasten en muren gevonden welke de tunnels opdeelden in kleinere secties. De exacte reden waarom dit gedaan is, is nog onbekend.

Het mooiste deel van de tunnels is voor ons toch het einde aan de kant van Fort Eben-Emael omdat het net lijkt dat de natuur langzaam aan terug aan het nemen is wat de mens ooit gebouwd heeft.

 

Bronnen

Bron 1: http://sok.nhgl.org/frontoffice/sok_med_49.html

Bron 2: http://vzwundergroundoutlaws.webs.com/apps/photos/album?albumid=10272848

Niels Broere

Leergierig, Spontaan, Energiek en Divers.. Kernwoorden die Niels omschrijven in zijn fotografie. Het ene moment staat hij een re-enactment of beach-soccer evenement (www.event-photography.nl) te fotograferen en het volgende moment struint hij de duinen en het strand (www.beachlife-photography.nl) af voor de leuke momenten die hij vast wil leggen. Hij heeft er de grootste lol in en geniet met volle teugen! Met zijn fotografie wil hij groeien en mensen helpen. Die ene foto kan daar het verschil in zijn!

Geef een reactie